18 Mart 2016 Cuma

Sağlıklı Kıyafetler

 Kıyafet alırken nelere dikkat edersiniz? Duruşuna, rengine, kalınlığına-inceliğine belki de modaya uygun olup olmadığına.
 Benim de kıyafet alırken önceliklerim bunlar"dı". Ta ki iç yan kısmındaki uzun beyaz etiketin dilini çözene kadar. O hepimizi rahatsız eden kısmı, kıyafetin prospektüsü olarak adlandırıyorum ve kesinlikle dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum.
 Neden dikkat etmemiz gerektiğine gelirsek bence ne giydiğimizi tam olarak bilmeliyiz. Aldığımız kazak gerçekten yünden mi yapılmış yoksa son derece zararlı, kimyasal işlem görmüş ipliklerden mi.

 Artan nüfusla birlikte, hem maliyeti düşürmek hem doğal maddeye olan ihtiyacı azaltmak için üreticiler artık bir çok kıyafette polyester denilen yapay kumaşı kullanıyor.

 Polyester, naylon ve plastik karışımıdır. Giydiğimizde vücut nefes almaz, Kanserojendir. Dış giyimde dikkat etmesi zor biliyorum ancak iç çamaşırlarımızda kesinlikte pamuklu kumaşları tercih etmeliyiz.

 İç çamaşırları hassas yerlerimizde direk temas ettiği için belki en çok özeni onlara göstermeliyiz. İçeriğine dikkat etmeden aldığımız iç çamaşırlarımız uzun vadede ciddi sorunlara yol açıyor.

Bir diğer yapay kumaş akrilikten söz etmek istiyorum. Akrilik, doğal yünün yerini alması için geliştirilmiş teknolojik bir kumaştır. Yün gibi çok sıcak tutar ancak teri hiçbir şekilde emmez ve bakteriyeldir.

 Naylon petrolden yapılır, kalıcı ve zararlı olabilen kimyasallar ile işlenir.


Bu kumaşlar teknolojik kumaşlardır. Maliyetleri azdır ve seri üretime elverişlidir.
"Fast fashion" markası olarak adlandırdığımız birçok firma kıyafetlerinde bu kumaşları tercih ediyor.
Piyasada bunca yapay ve düşük maliyetli kumaş varken maalesef doğal kumaşlardan üretilmiş kıyafetler  de çok pahalı olabiliyor.

Demem o ki en azından tamamen doğal bir şeyler bulamıyorsak da içeriğinin birazında doğallık arayalım. Etiketleri okuyup bari bir kısmının doğal olmasına özen gösterelim

Özellikle belirtmek istiyorum ki viskon çok güzel ve son derece zararsız bir kumaştır.

-Öncelikle hammaddesi ağaçtır yani pamuk gibi doğal bir kumaştır.
-Nem alma kapasitesi yüksektir.Koku yapmaz,teri emer.
-Yumuşaktır
-Kaygan ve tenle uyumludur
-Dayanıklıdır



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder